:: جلد 16، شماره 1 - ( 2-1393 ) ::
جلد 16 شماره 1 صفحات 57-67 برگشت به فهرست نسخه ها
نقش رژیم غذایی مادران در انتخاب جنسیت جنین: مطالعه‌ی مروری
منیژه سرشتی، دکتر پروین میرمیران، هانیه السادات اجتهد
مرکز تحقیقات تغذیه و غدد درون ریز، مرکز تحقیقات چاقی، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، parvin.mirmiran@gmail.com
چکیده:   (9237 مشاهده)

مقدمه: آرزوی بشر به منظور کنترل جنسیت جنین قبل از لقاح همواره مطرح بوده است. مطالعه‌ی مروری حاضر با هدف تعیین نقش رژیم غذایی مادر بر جنسیت جنین انجام گردید. مواد و روش­ها: در مطالعه‌ی مروری نقلی حاضر، مرور جامع با استفاده از پایگاه‌های Pubmed، Scirus، Cochrane library، Sciencedirect، MD Consult، google scholar، Iranmedex، Magiran، SID از سال 1982 تا 2013 انجام شد. کلمات کلیدی فارسی برای جستجو شامل انتخاب جنسیت، تغذیه، نسبت جنسی، رژیم غذایی، حاملگی، کالری، سدیم، پتاسیم، منیزیم، کلسیم، فروکتوز و جنسیت و اختلالات تغذیه­ای بود و کلمات کلیدی انگلیسی برای جستجوی منابع شاملsex selection, maternal diet, sex ratio, Ionic diet, sodium, potassium, calcium, magnesium, fatty acid ,calorie , fructose, famine بود. یافته­ها: یافته‌های پژوهش‌ها در مورد تاثیرکمبودها و اختلالات تغذیه­ای بر نسبت جنسی ضد و نقیض می­باشد. پژوهش‌ها نشان داده­اند ترکیبی از عوامل محیطی مانند زمان لقاح، استرس و رژیم غذایی مادر بر نسبت جنسی اثر گذارند. شرایط تغذیه­ای مادر در حوالی حاملگی در تغییر نسبت جنسی بسیار مهم می­باشد. بالا بردن نسبت یون‌های (Ca 2++Mg2+)/ (+K++Na) دریافتی در رژیم غذایی و رژیم‌های حاوی کالری بالا سبب افزایش متولدین پسر می‌گردد. نتیجه‌گیری: رژیم غذایی مادر در حوالی حاملگی در تغییر نسبت جنسی موثر است، اما پایین بودن حجم نمونه در پژوهش‌های انسانی و سازوکار پیچیده‌ی تعیین جنسیت در انسان، اظهارنظر قطعی در این زمینه را با مشکل مواجه می‌سازد. پژوهش‌های انسانی با حجم نمونه‌ی بیشتر در این زمینه پیشنهاد می‌گردد.

واژه‌های کلیدی: تغذیه، رژیم غذایی، جنسیت جنین، نسبت جنسی
متن کامل [PDF 332 kb]   (6946 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: ۱۳۹۲/۷/۸ | پذیرش: ۱۳۹۲/۱۰/۳۰ | انتشار: ۱۳۹۳/۲/۳۰


XML   English Abstract   Print



جلد 16، شماره 1 - ( 2-1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها