:: جلد 14، شماره 6 - ( 12-1391 ) ::
جلد 14 شماره 6 صفحات 555-548 برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط غلظت کلسترول ـ HDL با فاکتورهای تغذیه‌ای و شاخص‌های تن‌سنجی در افراد با اضافه وزن و غلظت پایین کلسترول ـ HDL
ندا قاسم نژاد ، پروین میرمیران ، گلاله اصغری ، فریدون عزیزی
مرکز تحقیقات پیشگیری و درمان چاقی، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم؛ گروه تغذیه انسانی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، mirmiran@endocrine.ac.ir
چکیده:   (11588 مشاهده)
مقدمه: پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط غلظت کلسترول ـ HDL با فاکتورهای تغذیه‌ای و شاخص‌های تن‌سنجی در افراد با غلظت پایین کلسترول ـ HDL انجام شد. مواد و روش‌ها: مطالعه‌ی مقطعی توصیفی- تحلیلی حاضر روی 138 فرد بزرگسال با اضافه وزن و کلسترول ـ HDL کمتر از 40 میلی‌گرم در صد میلی‌لیتر صورت گرفت. غلظت کلسترول ـ HDL سرم پس از 14 ساعت ناشتایی اندازه‌گیری گردید. فعالیت بدنی، بافت چربی و عضلانی، قد، وزن، دور کمر و دور باسن با روش‌های استاندارد اندازه‌گیری و نمایه‌ی توده‌ی بدن، نسبت‌های دور کمر به دور باسن، و دور کمر به قد محاسبه گردید. دریافت غذایی به وسیله‌ 3 پرسش‌نامه یادآمد خوراک 24 ساعته ارزیابی گردید. یافته‌ها: میانگین±انحراف معیار سنی افراد 6/13±6/46 سال و 61% آن‌ها مرد بودند. پس از تعدیل برای عوامل مداخله‌گر، ارتباط معنی‌داری بین غلظت کلسترول ـ HDL با دریافت انرژی و درشت مغذی‌ها و ریزمغذی‌ها دیده نشد. در میان عوامل تغذیه‌ای مورد بررسی، دریافت کلی اسیدهای چرب چند غیر اشباع (012/0=P و 213/0=β) و لینولئیک اسید (046/0=P و 148/0=β)، آلفا لینولنیک اسید (044/0=P و 136/0=β) و دوکوزا هگزانوئیک اسید (035/0=P و 165/0=β) ارتباط معنی‌داری مستقیمی با غلظت کلسترول ـ HDL خون داشت. هم‌چنین، آنالیز رگرسیون خطی، ارتباط معکوس غلظت کلسترول ـ HDL خون را با افزایش وزن (041/0=P و 224/0-=β)، دور کمر (050/0 =P و 187/0- =β) و نسبت دور کمر به دور باسن (036/0=P و 236/0- =β) نشان داد. نتیجه‌گیری: غلظت کلسترول ـ HDL خون با برخی از فاکتورهای غذایی و تن‌سنجی ارتباط معنی‌داری داشت.
واژه‌های کلیدی: کلسترول ـ HDL، انرژی، پروتئین، کربوهیدرات، چربی
متن کامل [PDF 287 kb]   (5021 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1391/3/5 | پذیرش: 1391/12/16 | انتشار: 1391/12/16


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 14، شماره 6 - ( 12-1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها