:: جلد 14، شماره 4 - ( 8-1391 ) ::
جلد 14 شماره 4 صفحات 400-392 برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر مکمل‌دهی ال-کارنیتین بر سوخت و ساز چربی و کربوهیدرات بعد از فعالیت مقاومتی
فریبرز هوانلو ، وفا کریم نیا صاحب ، مینو باسامی ، پروین میرمیران ، سرکوت کلاه دوزی
، vafakarimnia@yahoo.com
چکیده:   (17335 مشاهده)

مقدمه: هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مکمل­دهی ال-کارنیتین بر سوخت و ساز چربی و کربوهیدرات بعد از فعالیت مقاومتی بود. مواد و روش­ها: به این منظور، در یک طرح متقاطع، تصادفی و دو سو کور با اندازه­گیری مکرر (یک هفته شست ­و­ شو)، 10 مرد سالم و تمرین­کرده (سن 00/2±03/24 سال، وزن 31/5±26/72 کیلوگرم و قد 02/5±90/173 سانتی­متر)، روزانه دو گرم ال-کارنیتین یا دارونما را به مدت یک هفته مصرف، و سپس 6 حرکت فعالیت مقاومتی را انجام دادند، هر حرکت در سه ست 12 تکراری با شدت %55 یک تکرار بیشینه اجرا شد، و فاصله‌ی استراحتی بین هر حرکت و هر ست 60 ثانیه بود. گازهای تنفسی برای محاسبه‌ی اکسیداسیون چربی و کربوهیدرات اندازه­گیری شد. نمونه­های خونی وریدی در زمان­های قبل و بعد از مکمل­دهی، بلافاصله بعد از فعالیت مقاومتی، یک ساعت ریکاوری و پس از 24 ساعت ریکاوری برای اندازه­گیری فاکتورهای ال ـ کارنیتین، گلوکز، اسید چرب ­آزاد غیر استرفیه شده، گلیسرول و انسولین گرفته­ شد. یافته­ها: یافته‌های به دست آمده از بررسی حاضر نشان داد با مکمل ال ـ کارنیتین، غلظت ال ـ کارنیتین پلاسما 14% افزایش پیدا نمود (05/0P≤)، اما در گروه دارونما تغییری مشاهده نشد. هم‌چنین، میزان اکسیداسیون کربوهیدرات با مکمل ال ـ کارنیتین بلافاصله بعد از فعالیت مقاومتی به صورت معنی­داری در مقایسه با دارونما کمتر بود (05/0P≤). درحالی­که، تفاوت معنی­داری در هیچ ­یک از متغیرهای اندازه­گیری شده‌ی دیگر طی مکمل­دهی با ال-کارنیتین و دارونما مشاهده نشد (05/0P>). نتیجه­گیری: به احتمال زیاد افزایش غلظت پلاسمایی انسولین طی مصرف مکمل و دارونما بلافاصله پس از فعالیت مقاومتی منجر به مهار اکسیداسیون چربی در پژوهش حاضر شده باشد.

واژه‌های کلیدی: ال-کارنیتین، فعالیت مقاومتی، گلوکز، اسید چرب ‌آزاد غیر استریفه شده، گلیسرول، انسولین
متن کامل [PDF 323 kb]   (10105 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: ورزش
دریافت: 1390/10/3 | پذیرش: 1391/1/28 | انتشار: 1391/8/25


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 14، شماره 4 - ( 8-1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها