:: جلد 14، شماره 1 - ( 2-1391 ) ::
جلد 14 شماره 1 صفحات 62-53 برگشت به فهرست نسخه ها
رابطه‌ی سرطان پستان با الگوهای غذایی در زنان
زینب کریمی ، آناهیتا هوشیار راد ، حمیدرضا میرزایی ، بهرام رشیدخانی
دانشکده تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، Rashidkhani@yahoo.com
چکیده:   (16315 مشاهده)
مقدمه: از آنجا ‌‌که سرطان پستان رایج‌‌ترین سرطان در میان زنان جهان است و تاکید کمتری روی الگوهای غذایی گردیده، بررسی رابطه‌ی سرطان پستان با الگوهای غذایی در زنان هدف پژوهش حاضر قرار گرفت. مواد و روش‌ها: در این مطالعه‌ی مورد ـ شاهدی، تعداد 100 بیمار مبتلا به سرطان پستان 65-30 ساله به عنوان مورد و 174 فرد غیر مبتلا به عنوان گروه شاهد از میان مراجعه‌کنندگان به بیمارستان شهدای تجریش تهران، انتخاب شدند. پرسش‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌نامه‌ی مربوط به داده‌های فردی، بسامد خوراک و فعالیت بدنی از راه مصاحبه‌ی حضوری تکمیل گردید. با استفاده از روش تحلیل عاملی، الگوهای غذایی غالب به دست آمد، سپس نسبت شانس ابتلا به سرطان پستان با الگوهای غذایی از راه رگرسیون لجستیک سنجیده شد. یافته‌ها: دو الگوی غذایی غالب شناسایی گردید. الگوی غذایی سالم شامل مصرف بالای سبزی‌ها، میوه‌ها، لبنیات کم‌چرب، حبوبات، روغن مایع و زیتون، ادویه، ماهی، احشا، طیور و ماکیان، انواع ترشی، سویا و غلات کامل، و الگوی غذایی ناسالم شامل نوشابه‌ها، قند و شکر، چای و قهوه، سیب‌زمینی سرخ شده و چیپس، نمک، شیرینی و دسر، روغن جامد و حیوانی، مغزها، آب‌میو‌ه‌ی مصنوعی، غلات تصفیه شده، گوشت قرمز و فرآوری شده بود. پس از تعدیل اثر متغیرهای مختلف مصرف بالاترین سهک الگوی غذایی سالم نسبت به پایین‌ترین سهک، شانس ابتلا به سرطان پستان را 66% کاهش داد (نسبت شانس: 34/0، فاصله اطمینان 95%: 05/1-11/0)، در‌ حالی‌که افزایش مصرف الگوی غذایی ناسالم خطر ابتلا به سرطان پستان را 17/5 برابر افزایش داد (نسبت شانس: 17/5، فاصله اطمینان 95%: 14/17-56/1). نتیجه‌گیری: الگوی غذایی سالم ارتباط معکوس و الگوی غذایی ناسالم ارتباط مستقیمی را با خطر سرطان پستان نشان داد.
واژه‌های کلیدی: سرطان پستان، الگوی غذایی، تحلیل عاملی
متن کامل [PDF 307 kb]   (8406 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1390/5/15 | پذیرش: 1390/8/8 | انتشار: 1391/2/26


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 14، شماره 1 - ( 2-1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها