:: جلد 13، شماره 5 - ( 10-1390 ) ::
جلد 13 شماره 5 صفحات 514-523 برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر مکمل یاری با آنزیم فیتاز بر وضعیت روی، آهن و کلسیم موش صحرایی تغذیه شده با رژیم غذایی دارای نان ایرانی پرفیتات (سنگک)
سوده شکروی، دکتر مینو محمد شیرازی، دکتر علیرضا ابدی، دکتر مهدی سیدین اردبیلی، رزیتا کمیلی فنود، دکتر مسعود کیمیاگر
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی - گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی ، soodehshockravi@yahoo.com
چکیده:   (22580 مشاهده)
چکیده مقدمه: بیش از 50 سال است که زیست دسترسی پایین املاح در نان ایرانی به دلیل وجود اسید فیتیک بالا مشخص شده است. هنوز هم بیش از یک سوم انرژی غذایی در کل کشور از نان تامین می‌شود. بنابراین بهبود زیست دسترسی املاح نان می‌تواند نقش بسزایی در کاهش شیوع فقر بسیاری از املاح داشته باشد. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر مکمل یاری با آنزیم فیتاز بر وضعیت روی در خون، کبد، استخوان و آهن در خون و کبد، و در نهایت کلسیم استخوان در موش‌های‌ صحرایی نر ویستار تغذیه شده با رژیم دارای نان پرفیتات سنگک بود. مواد و روش‌ها: 30 موش صحرایی تازه از شیر گرفته شده در پژوهشی 6 هفته‌ای به دو گروه فیتاز (آسپرژیلوس نایگر) و کنترل تقسیم شدند. طراحی غذای مورد استفاده بر پایه‌ی الگوی رژیم غذایی ایرانی‌ها و 2/34% انرژی از نان سنگک تامین شد. یافته‌ها: غذای خورده شده، افزایش وزن، وزن کبد و استخوان فمور بین دو گروه تفاوت معنی‌داری را در انتهای پژوهش نشان نداد. روی خون در گروه فیتاز بالاتر بود (03/0P=). به این ترتیب اثرات مفید مکمل یاری فیتاز بر عنصر روی خون مستقل از وضعیت رشد می‌باشد. متغیرهای دیگر تفاوت معنی‌داری را بین دو گروه نشان ندادند. نتیجه‌گیری: یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد اضافه کردن آنزیم فیتاز به رژیم دارای نان پرفیتات ایرانی می‌تواند وضعیت عنصر روی خون را در موش‌های صحرایی بهبود بخشد.
واژه‌های کلیدی: سیدفیتیک، فیتاز، روی، نان
متن کامل [PDF 318 kb]   (2422 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: ۱۳۹۰/۳/۳۱ | پذیرش: ۱۳۹۰/۵/۱۸ | انتشار: ۱۳۹۳/۳/۳


XML   English Abstract   Print



جلد 13، شماره 5 - ( 10-1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها