:: جلد 13، شماره 4 - ( 8-1390 ) ::
جلد 13 شماره 4 صفحات 383-374 برگشت به فهرست نسخه ها
اعتبارسنجی و به کارگیری پرسش‌نامه‌ی HFIAS در سنجش ناامنی غذایی خانوارهای شهری ورامین در سال 1388
ناهید سالارکیا ، مرتضی عبداللهی ، مریم امینی ، مریم اسلامی امیر آبادی
گروه تحقیقات سیاست گذاری و برنامه ریزی غذا و تغذیه، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، n_salarkia@hotmail.com
چکیده:   (28971 مشاهده)
مقدمه: اندازه گیری ناامنی غذایی به دلیل ماهیت چند بعدی آن چالشی همیشگی برای محققین بوده است. بررسی حاضر با هدف اعتبار سنجی و به کار گیری پرسشنامه HFIAS در سنجش ناامنی غذایی خانوارهای شهری ورامین در سال 1388 انجام گرفت. مواد و روش ها: طی مطالعه توصیفی تحلیلی 400 خانوار از مناطق شهری ورامین با روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه 9 سوالی مقیاس ناامنی غذایی خانوار Household Food Insecurity Access Scale (HFIAS) بود. پس از تعیین امتیاز ناامنی غذایی، خانوار ها در چهار گروه: امن، ناامن خفیف، متوسط و شدید غذایی طبقه بندی شدند. پیوستگی درونی گویه ها با ضریب آلفای کرونباخ و اعتبار ساختاری پرسشنامه با تحلیل عاملی آزمون شد. یافته‌ها: 21% خانوارها در طبقه امن غذایی قرار داشتند. نا امنی خفیف، متوسط و شدید غذایی به ترتیب در 5/46، 25 و 5/7 % خانوارها مشاهده شد. در پاسخ به سوالات پرسشنامه HFIAS بیشترین مورد تجربه ناامنی غذایی خانوار ها (72%) درک کیفیت ناکافی غذای دریافتی بود. ضریب آلفای کرونباخ (95/0=α ) نشان دهنده پایداری درونی بالای پرسشنامه مورد استفاده است. بر اساس تحلیل عاملی انجام شده دو عامل کیفیت و دریافت ناکافی غذا استخراج شدکه در کل 5/77% واریانس را شامل می شدند. نتیجه گیری: ناامنی غذایی در مناطق شهری ورامین وجود داشت. پرسشنامه مورد استفاده ضمن سادگی و سرعت در اجرا، دارای اعتبار قابل قبول برای تعیین شیوع ناامنی غذایی خانوارها بوده و روایی و پایایی لازم را دارا می باشد.
واژه‌های کلیدی: اعتبارسنجی، ناامنی غذایی، خانوار، دسترسی
متن کامل [PDF 319 kb]   (6227 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1389/12/17 | پذیرش: 1390/4/20 | انتشار: 1393/3/3


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 13، شماره 4 - ( 8-1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها