:: جلد 13، شماره 1 - ( 2-1390 ) ::
جلد 13 شماره 1 صفحات 1-8 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر دریافت ماست پروبیوتیک و معمولی بر شاخص‌های قند خون و مقاومت انسولینی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2: کارآزمایی بالینی کنترل‌دار تصادفی شده
هانیه السادات اجتهد، دکتر جواد مهتدی نیا، دکتر عزیز همایونی راد، دکتر میترا نیافر، دکتر محمد اصغری جعفرآبادی، وحید مفید
دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، homayounia@tbzmed.ac.ir
چکیده:   (28581 مشاهده)

مقدمه: ماست پروبیوتیک­ جز غذاهای فراسودمند محسوب می­شود و اثرات مفیدی بر سلامت افراد دارد. در چندین پژوهش حیوانی اثر پروبیوتیک­ها در کاهش قند خون و به تاخیر انداختن بروز افزایش قند خون و مقاومت انسولینی گزارش شده است. با توجه به شیوع روز افزون دیابت نوع 2، پژوهش کنونی با هدف بررسی تاثیر ماست پروبیوتیک بر شاخص­های قند خون و مقاومت انسولینی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد. مواد و روش­ها: این کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور روی 60 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به کلینیک غدد و متابولیسم بیمارستان سینا تبریز انجام شد. افراد گروه آزمون روزانه 300 گرم ماست پروبیوتیک و افراد گروه شاهد روزانه 300 گرم ماست معمولی به مدت 6 هفته دریافت نمودند. دریافت­های غذایی، ویژگی‌های تن­سنجی، قند خون ناشتا، انسولین، هموگلوبین گلیکوزیله و مقاومت انسولینی در ابتدا و انتهای پژوهش اندازه­گیری شد. تحلیل آماری با استفاده از نرم‌افزار SPSS، آزمون­های تی زوجی و تحلیل کوواریانس انجام شد. یافته­ها: میانگین قند خون ناشتا و هموگلوبین گلیکوزیله بعد از مداخله، بین دو گروه تفاوت آماری معنی­داری داشت (05/0>P). در گروه دریافت کننده‌ی ماست پروبیوتیک نیز در طول پژوهش، قند خون ناشتا کاهش معنی­داری نشان داد (01/0>P)، ولی کاهش غلظت انسولین، هموگلوبین گلیکوزیله و مقاومت انسولینی در این گروه معنی­دار نشد (05/0<P). نتیجه­گیری: با توجه به اثر ماست پروبیوتیک در کاهش قند خون ناشتا در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2، مصرف پروبیوتیک­ها را به عنوان درمان کمکی می­توان توصیه نمود.

واژه‌های کلیدی: پروبیوتیک، دیابت نوع 2، مقاومت انسولینی، قند خون ناشتا
متن کامل [PDF 286 kb]   (5174 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: ۱۳۸۹/۶/۲۹


XML   English Abstract   Print



جلد 13، شماره 1 - ( 2-1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها