[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: آرشيو :: جستجو :: اشتراك :: ارسال مقالات :: برقراري ارتباط ::
:: جلد 11، شماره 1 - ( 2-1388 ) ::
جلد 11 شماره 1 صفحات 71-77 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر مصرف خوراکی حب مقل (Commiphora Mukul) بر میزان گلوکز و چربی‌های سرم در موش‌های صحرایی نر دیابتی
محسن خلیلی *، محمدرضا واعظ مهدوی، زهرا کیاسالاری، فریبا انصاری
، najafabady@yahoo.com
چکیده:   (44886 مشاهده)

مقدمه: با توجه به وجود شواهد متعدد مبنی بر اثر کاهنده‌ی لیپید حب مقل و آثار سودمند آن بر متابولیسم، در این بررسی اثرهای هیپوگلیسمیک و هیپولیپیدمیک این گیاه در مدل تجربی دیابت قندی مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش‌ها: 56 موش‌های صحرایی نر به طور تصادفی به چهار گروه شاهد، شاهد تیمار شده با حب مقل، دیابتی، و دیابتی درمان شده با مقل تقسیم‌بندی شدند. دو گروه تیمار شده با مقل، پودر گیاه مخلوط شده با غذای استاندارد موش (25/6%) را به مدت دو ماه بدون محدودیت دریافت نمودند. میزان گلوکز، تری‌گلیسرید، کلسترول تام، LDL-C و HDL-C سرم قبل از بررسی و در هفته‌های چهارم و هشتم پس از بررسی تعیین شد. یافته‌ها: میزان کاهش وزن موش‌های دیابتی درمان شده با مقل پس از دو ماه به 2/2±8/7% رسید که در مقایسه با کاهش وزن موش‌های گروه دیابتی (2/2±8/29%) تفاوت معنی‌داری را نشان داد (05/0 P<). در پایان ماه دوم، مقدار گلوکز سرم در گروه دیابتی و دیابتی درمان شده نسبت به گروه شاهد افزایش معنی‌داری پیدا کرد (01/0 P<)، نکته قابل توجه افزایش کمتر گلوکز در گروه دیابتی درمان شده نسبت به گروه دیابتی بود (05/0P<). سطوح تری‌گلیسرید و کلسترول تام سرم در موش‌های دیابتی نسبت به شاهد افزایش مشخص اما غیر معنی‌دار از نظر آماری نشان داد. کاهش بارز و معنی‌دار کلسترول در گروه دیابتی درمان شده نسبت به گروه دیابتی قابل توجه بود. در نهایت، به ترتیب تغییرات متوسط کاهشی و افزایشی لیپوپروتئین‌های LDL-C و HDL-C منجر به تشکیل یک نسبت بسیار مناسب از HDL-C/LDL-C شد که این نسبت در گروه‌های شاهد، درمان شده و دیابتی درمان شده به ترتیب 24 و 248% به دست آمد که نسبت به گروه شاهد تفاوت معنی‌داری داشت. نتیجه‌گیری: تجویز خوراکی و درازمدت گیاه مقل در مدل تجربی دیابت قندی ضمن جلوگیری از کاهش شدید وزن موش‌ها قادر به ایجاد اثرهای هیپوگلیسمیک بارز است و موجب تغییرات مطلوب و سودمند در سطح لیپیدهای خون می‌گردد، به طوری که نسبت HDL-C/LDL-C به عنوان یک شاخص بسیار با اهمیت در این حیوانات افزایش می‌یابد.

واژه‌های کلیدی: حب مقل، گلوکز، لیپید، دیابت قندی، موش صحرایی
متن کامل [PDF 299 kb]   (2871 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی |
دریافت: ۱۳۸۸/۳/۲۱
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Khalili M, Vaez Mahdavi M, Kiasalari Z, Ansari F. The Effect of Long-Term Consumption of Commiphora Mukul Feeding on the Serum Levels of Glucose and Lipids of Diabetic Rats. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism. 2009; 11 (1) :71-77
URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-714-fa.html
خلیلی محسن، واعظ مهدوی محمدرضا، کیاسالاری زهرا، انصاری فریبا. اثر مصرف خوراکی حب مقل (Commiphora Mukul) بر میزان گلوکز و چربی‌های سرم در موش‌های صحرایی نر دیابتی. مجله‌ي غدد درون‌ريز و متابوليسم ايران. 1388; 11 (1) :71-77

URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-714-fa.html

جلد 11، شماره 1 - ( 2-1388 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله ی غدد درون‌ریز و متابولیسم ایران، دو ماهنامه  پژوهشی مرکز تحقیقات غدد درون‌ریز و متابولیسم، Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism
Persian site map - English site map - Created in 0.052 seconds with 800 queries by yektaweb 3461